2016 påbörjades planeringen av ett fibernät i Vitådalen samt kringliggande byar. Lite visste de involverade parterna då hur lång tid det skulle ta innan de första spadtagen ens skulle tas.
Förslaget, som först kom från representanter i Strömsund, Vitådalen samt Jämtön och Högsön med flera, skulle modernisera och utöka tillgängligheten av höghastighetsnätverk i ett område med annars tveksam täckning.
Arbetet med att hitta och anlita ett företag som skulle ta sig an det ambitiösa projektet visade sig snabbt vara lättare sagt än gjort. Anna Sätegren har varit med sen början och återberättar om den migräninducerande resan hit.
– Det började med att vi ville ha fiber, men kommunen ville bara ge oss fiber fram till Vitåfors ungefär, vilket är ungefär halva sträckan som vi ville täcka, säger Anna Sätegren.
Inför projektet fick gruppen i Vitådalen ett så kallat landsbygdsstöd från Luleå kommun. Stödet, som finns tillgängligt för alla som vill förbättra och utveckla landsbygden, är annorlunda från andra ekonomiska stöd och bidrag på så vis att pengarna kommer först efter att arbetet är slutfört. Detta har i och med storleken på projektet i Vitådalen fört med sig problem.
– Landsbygdsstödet har förnyats för många gånger nu, vilket har gjort att denna period är den sista om företaget som gör jobbet ska se några pengar alls. Det var Jämtfiber som först började med arbetet men efter att de gick i konkurs fick det nya företaget lite uppförsbacke, säger Anna Sätegren.
Företaget som tog över projektet efter att Jämtfiber gick i konkurs är Open infra, som utgår från Solna. De berättar varför projektet har dröjt sedan de tog över, samt vilka fartgupp de lämnades med.
– Vi tog över projektet i Vitådalen under 2020. Projektet är mycket stort, ungefär tre gånger större än andra glesbygdsprojekt. Detta innebär att vi måste passera många markägare och komma överens om arbetet på deras mark. Det är viktigt för oss att alla blir nöjda, därför är denna process ganska tidskrävande, säger Emma Berg, kommunikatör på Open infra.
Alexander Kolesnikov, som är projektledare för grävningen och installationen av fibernätet i Vitådalen, berättar mer om arbetet i området.
– I nuläget arbetar vi främst i Jämtön men om någon vecka kommer vår förmåga fördubblas då vi får upp fler maskiner och personal till området. Från ett ledarperspektiv så kan vi ha full koll på arbetet genom en app där vi ser allt från var teamen är och arbetar, till dokumentation och information om redan existerande infrastruktur, vilket gör att arbetet flyter på bättre, säger Alexander Kolesnikov.
Emma Berg berättar om andra utmaningar som företaget ställdes inför efter att de tog över projektet.
– En annan utmaning när vi tog över fiberprojektet var att inte tillräckligt många hade anmält intresse för framtida fiberanslutning för att utbyggnaden skulle vara ekonomiskt genomförbar. Med tiden har det problemet löst sig själv, säger Emma Berg.
I och med att landsbygdsstödet snart löper ut eftersom det har förnyats för sista gången, så arbetar nu Open infra mot klockan.
– Vi kommer att vara färdiga innan slutet på september, innan landsbygdsstödet löper ut. Under förutsättning att inget oförutsett inträffar under arbetet siktar vi på att vara färdiga innan slutet på augusti så att vi kan kontrollera hela arbetet och åtgärda eventuella punkter, säger Alexander Kolesnikov.